Laatste nieuws

Voor het laatste nieuws kun je de nieuwsbrieven bekijken en onze Facebookpagina!

Collectanten gezocht voor collecte t.b.v. Tsjernobylkinderen Lunteren

In maart - april 2020  komt  er weer een groep van 24 kinderen voor een zorgvakantie van 7 weken uit het gebied rond Tsjernobyl naar Lunteren.

In 1986 heeft er in het gebied waar deze kinderen wonen een enorme kernramp plaatsgevonden en waarvan de gevolgen nog altijd zichtbaar zijn.

Voor deze activiteit wordt in Lunteren (en omgeving) een huis-aan-huis collecte gehouden en wel in de periode is van maandag 3 t/m vrijdag 14 februari. 

Wilt u ons helpen met collecteren en enkele straten in Lunteren voor uw rekening te nemen.

Aanmelden kan via 0318-576824 of per e-mail naar collecte@tsjernobylkinderenlunteren.nl

Inzameling kleding

In de periode van 29 februari tot 20 april komen de kinderen uit het radioactief besmette gedeelte van Tsjernobyl naar Lunteren voor een gezondheidsstage. Omdat de Wit-Russische kinderen soms weinig kleding bij zich hebben, wordt een kledinginzameling gehouden. Daarom is de stichting ‘Tsjernobyl kinderen Lunteren’ op zoek naar (gebruikte) kleding voor deze kinderen. Het gaat om kleding in de maten 122-152 voor zowel jongens als meisjes. Het is belangrijk dat de kleding schoon en heel is, zowel winter- als zomerkleding is welkom. Waaraan kunt u denken: Gewone dagelijkse kleding zoals, schoenen, pyama’s (de kinderen zijn niet gewend om die te dragen, er zijn dus veel pyama’s nodig!) maillots, sportkleding, zwemkleding. Daarnaast is men ook op zoek naar ondergoed en sokken. Dit is tweedehands bijna niet te krijgen, de stichting is op zoek naar sponsors die dit nieuw (zelf) willen kopen. De kleding kan ingeleverd worden tot 30 januari 2020 bij: M. Mastenbroek, Schuurmanskamp 14 Lunteren. Tel: 0318 – 48 31 53. Of voor informatie 0318 – 64 31 37 (T. van der Steege). Indien u geen kleding hebt, dan is een gift meer dan welkom. U kunt dit storten op bank rekeningnr: NL81Rabo 0106752626, t.n.v Stichting Tjernobyl kinderen Lunteren.

--------------------------------------------------------------------------------

Kinderen Lunterse basisscholen starten met het Roebel-Project voor Tsjernobylkinderen Lunteren

Deze week starten de Lunterse basisscholen:  De Bron, De Triangel, De Wegwijzer,  De Nederwoudse School en School met de Bijbel De Valk met een grote geldinzamelingsactie  voor de Stichting Tsjernobylkinderen Lunteren (TKL).  De Ruitenbeekschool start later.

HULP AAN KINDEREN UIT WIT-RUSLAND

Kinderen uit Wit-Rusland komen voor lichamelijk herstel naar Lunteren. Ze wonen in een gebied in Wit-Rusland waar de gevolgen van de Tsjernobylramp, door  de vrijgekomen radioactiviteit, nog steeds merkbaar zijn.

Na een eerdere  groepen in 2013/2014, 2016 en 2018 nodigt de St. Tsjernobylkinderen Lunteren in 2020 een vierde groep uit.  Zodat ook deze groep kinderen na een verblijf van ongeveer zeven weken in een gezonde omgeving, aangevuld met gezonde voeding, een nieuwe kans krijgt voor de toekomst.

St. Tsjernobylkinderen Lunteren bekostigt de volledige reis en het verblijf in Nederland. Daarbij is de stichting afhankelijk van giften en sponsoring.

 HET ROEBEL-PROJECT

Met het geplande ROEBEL-PROJECT wil de stichting graag alle kinderen van de verschillende scholen in en om Lunteren betrekken bij de komst van een nieuwe groep Wit-Russische kinderen in maart-april 2020.

In alle groepen wordt er een film vertoond, waardoor de basisschoolkinderen een beeld krijgen van de huidige situatie in Wit-Rusland, maar ook informatie over de reis en het verblijf in Lunteren.  Daarna krijgen de kinderen een actiepakket met een biljet van 100, 200 of 500 Wit-Russische Roebel.

Met een link naar het verhaal in  MATTHEÜS 25: 14-23 wordt de kinderen gevraagd om de biljetten te beheren, maar er ook mee aan de slag te gaan. Zodat het geïnvesteerde geld vermenigvuldigd wordt.  Op deze wijze worden de  Roebels verzilverd naar Euro’s.

Met behulp van een kraskaart kunnen kinderen geld verdienen door allerlei klusjes te doen in hun naaste omgeving. Natuurlijk mogen ze ook iets anders bedenken waarmee ze geld kunnen verdienen en dit laten afkrassen op hun kaart. Steun daarom dan ook deze kinderen wanneer zij bij u aanbellen voor een klusje of een bijdrage.

De St. Tsjernobylkinderen Lunteren is de scholen, die betrokken zijn bij dit project, dankbaar voor de goede samenwerking. Op deze manier worden de kinderen uit Lunteren en omgeving betrokken bij een bijzonder project voor Wit-Russische kinderen.

Op de website www.tsjernobylkinderenlunteren.nl kunt meer informatie vinden. Daar kunt u ook het actuele nieuws over het ROEBEL-PROJECT volgen.  Wilt u de stichting persoonlijk ook steunen neem dan contact op met  voorzitter Ina Tamerus of  John Veldhuizen voor sponsorzaken via telefoon 0318-576824 of sponsoring@tsjernobylkinderenLunteren.nl

Deze commissie werkt op dit moment hard om alles te regelen voor het nieuwe project in 2020

v.l.n.r. Nelie, Rita, Ina, Heidi, Hannie, John, Diny, Jacqueline, Diny (ontbrekend op de foto: Ronald)

v.l.n.r. Nelie, Rita, Ina, Heidi, Hannie, John, Diny, Jacqueline, Gerda (ontbrekend op de foto: Ronald)

Voorzitter: Ina
Secretaris en vicevoorzitter: Diny
Penningmeester: Ronald
Activiteiten: Hannie, Ina, Heidi
PR en communicatie: Nelie
sponsoring: John
Gastouders: Rita, Gerda, Jacqueline

Zaterdag 14 april workshop & benefietconcert voor TKL

Inzameling kleding 08-11-2017

In de periode van 3 maart tot 23 april komen 25 kinderen uit het radioactief besmette gedeelte van Tsjernobyl naar Lunteren voor een gezondheidsstage. Omdat de Wit-Russische kinderen soms weinig kleding bij zich hebben, wordt een kledinginzameling gehouden. Daarom is de stichting ‘Tsjernobyl kinderen Lunteren’ op zoek naar (gebruikte) kleding voor deze kinderen. Het gaat om kleding in de maten 122-152 voor zowel jongens als meisjes. Het is belangrijk dat de kleding schoon en heel is, zowel winter- als zomerkleding is welkom. Waaraan kunt u denken: Gewone dagelijkse kleding zoals, schoenen, pyama’s (de kinderen zijn niet gewend om die te dragen, er zijn dus veel pyama’s nodig!) maillots, sportkleding, zwemkleding. Daarnaast is men ook op zoek naar ondergoed en sokken. Dit is tweedehands bijna niet te krijgen, de stichting is op zoek naar sponsors die dit nieuw (zelf) willen kopen. De kleding kan ingeleverd worden tot 30 januari 2018 bij: M. Mastenbroek, Schuurmanskamp 14 Lunteren. Tel: 0318 – 48 31 53. Of voor informatie 0318 – 64 31 37 (T. van der Steege). Indien u geen kleding hebt, dan is een gift meer dan welkom. U kunt dit storten op bank rekeningnr: NL81Rabo 0106752626, t.n.v Stichting Tjernobyl kinderen Lunteren.

Informatieavond 29-09-2017

Voor ons nieuwe project zijn wij op zoek naar christelijke gezinnen die met één van de Lunterse kerken of kerken uit de directe omgeving verbonden zijn.

Op donderdag 12 oktober a.s. zal er een informatieavond georganiseerd worden, waarin u o.a. informatie kunt krijgen over wat GASTGEZIN zijn inhoudt.

Tijdens deze avond, die in basisschool De Bron zal plaatsvinden, zullen enkele ervaren gastouders aanwezig zijn, waar u met uw vragen terecht kunt.

Vanaf 19.45 uur bent u als eventueel nieuw gastgezin, maar ook als ervaren gastgezin van harte welkom voor een kop koffie of thee. Rond 20.00 uur zullen we van start gaan met het programma.

Voor meer informatie over gastgezinnen kunt u een email sturen naar gastgezin@tsjernobylkinderenlunteren.nl.

Tijdens de informatieavond krijgt u ook meer te horen over de diverse ACTIVITEITEN die georganiseerd worden tijdens het verblijf van de kinderen.

Ook daarbij kunnen wij uw hulp goed gebruiken. Hierbij denken we ook zeker aan de jongelui uit de gemeente. Voor meer informatie hierover kunt u/kun jij met uw/je vragen ook terecht bij activiteiten@tsjernobylkinderenlunteren.nl.

Duizend Roebelactie 29-09-2017

Vanaf deze week doen zo'n 850 kinderen mee aan de 1000-Roebel Actie. Bijna alle Lunterse basisscholen doen aan de actie mee. Vier zijn er al van start gegaan, twee andere scholen doen in het vroege voorjaar mee.

Voor meer meer informatie kun je elders op deze website meer lezen. Of kijk op onze Facebook pagina.

Nieuwe groep kinderen 28-09-2017

Van 3 maart t/m 23 april 2018 worden rond de 22 kinderen uit Velemichy in Wit-Rusland uitgenodigd voor een verblijf in Lunteren. Het is de bedoeling dat zij met hun leerkracht en hun tolk onderbracht worden bij verschillende gastgezinnen.

Foto's, nieuwsbrief en Facebook 08-04-2016

Op onze Facebookpagina, op het webalbum en in de nieuwsbrieven op deze website vindt u de meeste recente nieuwsberichten in woord en beeld! Neem maar eens een kijkje!

Aankomst 05-03-2016

Hoera! Alle 25 kinderen zijn in Lunteren aangekomen! 
Onze gastouders mogen zich allemaal klaarmaken voor ontvangst van hun gastkind(eren).

Op de scholen in Tereblichy en Tolmachevo zijn Rita, Hannie, Liesbeth en Ronald hartelijk ontvangen door onze leerkrachten Vera en Pascha en hun collega's en directie. Fantastisch!

Afgelopen week zijn alle Wit-Russische gezinnen bezocht door de werkgroepleden.

Hannie, Rita, Liesbeth en Ronald kijken terug op een hele mooie, maar ook indrukwekkende week. We zijn dankbaar dat de reis zo goed is verlopen.
De verschillende chauffeurs, waaronder Bert Kuilema en Robert Figurski (eigenaar Activo Travel, Warchau), hebben hen veilig van Wit-Rusland naar Lunteren gereden.
Ook de samenwerking met de werkgroep van Delfzijl, voorafgaand aan ons project en tijdens de reis, was heel prettig! 

Het project van 2016 gaat van start!

Kinderen 16-02-2016

Vanuit Wit-Rusland krijgen we steeds meer informatie. De datum dat de kinderen zullen arriveren komt ook steeds dichterbij!
Vandaag hebben we de foto's en informatie doorgekregen van de kinderen uit Tereblichy en Tolmashevo! Leuk om al die hoofdjes te zien!
Ook van onze tolk en de twee leerkrachten hebben we inmiddels een foto ontvangen!
Het gaat om de drie rechtse dames!

Kinderkleding 03-02-2016

Voor de kledingbeurs kunnen wij nog kinderkleding gebruiken. Het betreft zowel winter- als zomerkleding.

De kleding kunt u afgeven bij mevr. Mastenbroek, Schuurmanskamp 14 in Lunteren.

Vrijwilligers 03-02-2016

Voor enkele activiteiten zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers. Heeft u interesse, neemt u dan contact op met de activiteitencommissie. Zie Contact!

De nieuwe groep kinderen 03-02-2016

Op 5 maart a.s. hopen we een nieuwe groep kinderen te ontvangen in Lunteren. De groep bestaat uit 25 kinderen, waarvan 16 jongens en 9 meisjes. De kinderen zitten in Wit-Rusland in, wat wij noemen, groep 5 en 6 (respectievelijk 17 en 8) verdeeld over de twee dorpen Tereblichy en Tolmashevo. 

Gastgezinnen 02-02-2016

Voor alle 25 kinderen is een gastgezin gevonden. Evenals voor de twee leerkrachten en de tolk!

Gastgezinnen 21-11-2015

Voor ons volgende project in maart en april 2016 zoeken we nog enkele gastgezinnen. Heeft u interesse, kijk dan onder Gastgezinnen en meldt u zich gerust aan.

Via de mail, telefonisch of na aanmelding kunt u in daaropvolgend kennismakingsgesprek uw vragen stellen.

Informatieavond 24-10-2015

Op dit moment is de St. Tsjernobylkinderen Lunteren weer actief bezig met de voorbereidingen voor de komst van een groep kinderen uit het Tsjernobyl-rampgebied. In de periode van 5 maart tot 25 april 2016 hoopt deze groep van ongeveer 25 kinderen in Lunterse gastgezinnen te verblijven. Er reizen ook Russische leerkrachten mee, die tijdens het verblijf in Nederland ’s ochtends de kinderen lesgeven.

Wij zijn voor alle kinderen, hun leerkrachten en de tolk op zoek naar christelijke gastgezinnen, waar een warme en veilige plek is te vinden, die voor hen de uitvalsbasis is tijdens zijn of haar verblijf in Lunteren.

Op dinsdag 27 oktober a.s. zal er een informatieavond georganiseerd worden, waarin u o.a. informatie kunt krijgen over wat GASTGEZIN zijn inhoudt. Tijdens deze avond, die in basisschool De Bron zal plaatsvinden, zullen enkele ervaren gastouders aanwezig zijn, waar u met uw vragen terecht kunt. Vanaf 19.45 uur bent u als eventueel nieuw gastgezin, maar ook als ervaren gastgezin van harte welkom voor een kop koffie of thee. Rond 20.00 uur zullen we van start gaan met het programma.

Voor meer informatie over gastgezinnen kunt u een email sturen naar gastgezin@tsjernobylkinderenlunteren.nl.

Tijdens de informatieavond krijgt u ook meer te horen over de diverse ACTIVITEITEN die georganiseerd worden tijdens het verblijf van de kinderen. Ook daarbij kunnen wij uw hulp goed gebruiken. Hierbij denken we ook zeker aan de jongelui uit de verschillende kerkelijke gemeente. Voor meer informatie hierover kunt u met uw vragen ook terecht bij activiteiten@tsjernobylkinderenlunteren.nl.

Nieuw groep in 2016 24-08-2015

De periode voor het volgende project, waarbij een tweede groep kinderen naar Lunteren komt is bekend!

In de periode van zaterdag 5 maart tot en met maandag 25 april zal hopen we een nieuwe groep te verwelkomen. Ook nu weer gaat het om een groep uit de regio Stolin in Wit-Rusland.

Het zal gaan om een groep van minimaal 25 kinderen met hun leerkrachten en een tolk.

Voor het dagelijkse onderwijs mogen de Wit-Russische gasten weer gebruik van de faciliteiten van basisschool De Bron. Daar zijn wij de directeur en personeelsleden dankbaar voor.

Voor logeeradressen moet nog gezorgd worden. De komende periode zal daar een oproep voor worden gedaan in de kerkbladen van enkele kerkelijke gemeenten in Lunteren.

Meer informatie vindt u daarover bij Gastgezinnen op deze website!

Cheque filmclub Westhoffhuis voor Stichting Tjernobyl kinderen Lunteren

Check Filmclub  17-08-2015

Eén keer in de maand organiseren Charlotte en Floris Bouma de filmclub voor kinderen in het Westhoffhuis. Een deel van de opbrengst is bestemd voor een goed doel. Dit keer hebben ze gekozen voor de Stichting Tsjernobylkinderen Lunteren.

Deze stichting nodigt kinderen uit Wit-Rusland naar Lunteren uit voor lichamelijk herstel. Zij wonen namelijk in een gebied waar de gevolgen van de Tsjernobylramp, door vrijgekomen radioactiviteit, nog steeds merkbaar is. In de winter van 2013-2014 is de eerste groep Wit-Russische kinderen in Lunteren geweest, waar zij liefdevol door een aantal gastgezinnen zijn opgevangen. Ook komend jaar, in maart en april 2016, komt er een nieuwe groep kinderen naar Lunteren. 
Graag wil de St. Tsjernobylkinderen Lunteren voor alle kinderen een rugzak aanschaffen, die de kinderen zowel hier als thuis in Wit-Rusland voor school kunnen gebruiken. De opbrengst van de filmclub zal daarom voor dit doel bestemd zijn.

Op de foto overhandigen leden Charlotte en Floris van de filmclub voor kinderen in het Westhoffhuis de check van € 114,25 over aan Ronald Tamerus, de voorzitter van de stichting.

09-12-2013

 • Deze week vindt de huis-aan-huis-collecte plaats in Lunteren, t.b.v. de Tsjernobylkinderen. Natuurlijk kan uw gift ook overgemaakt worden naar ons bankrekeningnummer: 1067.52.626. Giften zijn van harte welkom!

07-12-2013

 • Nieuwsbrief 4 is verstuurd en is nu ook van de website te downloaden.

30-11-2013

 • Nieuwsbrief 3 is verstuurd en is nu ook van de website te downloaden.

16-11-2013

 • De 25 kinderen uit Chorsk, Mochul en Olpen zijn veilig gearriveerd en bij hun gastouders ondergebracht. Ook de twee leerkrachten en de tolk zijn met hen meegekomen. De komende 7 weken hebben we 28 extra inwoners in Lunteren!
 • Bekijk ook de foto's op deze website en het welalbum!

07-11-2013

 • Op 25 november wordt er een benefietconcert georganiseerd, waarvan de opbrengst is bestemd voor onze jonge gasten!Deelnemende koren: HZL, Together, Jong KNA en twee solisten. Zeg het voort!

26-10-2013

 • In de week van 8 t/m 14 december collecteren wij huis aan huis. Wij vragen een kleine bijdrage voor onze Wit-Russische vrienden!
 • Wij zoeken nog naar een aantal collectanten. Interesse? Meld u zich aan! (Zie links in het menu!)

12-10-2013

10-10-2013

05-10-2013

 • Na het onverwacht hoge aantal aanmeldingen aan gastgezinnen, heeft de werkgroep in Minsk geïnformeerd of het mogelijk is om het aantal kinderen, dat we willen uitnodigen, verhoogd kan worden. Tot onze blijdschap kunnen we dit aantal verhogen naar 25 kinderen! Dat betekent dat er ook twee leerkrachten meekomen!
 • De kinderen zullen uit drie dorpen komen: Chorsk (18), Olpen (4) en Mochul (3). Zij worden begeleid door twee vrouwelijke leerkrachten en een tolk.

25-09-2013

 • De opkomst van belangstellenden op de informatieavond die de St. Tsjernobylkinderen Lunteren heeft georganiseerd, was boven verwachting groot. Rond de 40 personen waren er naast de werkgroepleden aanwezig! Fantastisch! Inmiddels heeft een groot aantal gastgezinnen zich aangemeld! Ook zijn er aanmeldingen binnengekomen van vrijwilligers voor o.a. de activiteitenmiddagen.

24-09-2013

 • St. Tsjernobylkinderen Lunteren heeft de ANBI-status gekregen. 
 • Goede doelen moeten voldoen aan bepaalde regelgeving om aangemerkt te worden als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Wanneer zij aangemerkt zijn als ANBI dan genieten zij belastingvoordeel. Hetzelfde geldt voor u als donateur aan een ANBI. Zo mag u bijvoorbeeld bepaalde giften aftrekken van uw belastbaar inkomen in de inkomstenbelasting.

14-09-2013

 • Deze week ontvingen wij van de bank een rekeningnummer. Ons bankrekeningnummer is: 1067.52.626. Giften zijn van harte welkom!

05-09-2013

 • Dinsdag 24 september organiseren wij een informatieavond. Aan de hand van een powerpointpresentatie ontvangt u meer informatie over het project. Gezinnen die overwegen om een kind in hun gezin op te nemen en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Ook als u een actieve rol wilt spelen bij de activiteiten die georganiseerd gaan worden, bent u welkom!
 • Locatie: Basisschool De Bron in Lunteren
 • Tijd: Inloop 19.45 uur
 • Aanvang: 20.00 uur

28-08-2013

 • A.s. zondag zijn de collectes in de Maranathakerk voor onze stichting! 
 • Er is een pagina aangemaakt voor aanstaande gastgezinnen. Gastgezin worden?!

22-07-2013

 • Bij notaris Drapers te Lunteren is vandaag de akte getekend. De werkgroep is nu officieel een stichting!

11-07-2013

 • Het is zover! We gaan een groep kinderen uitnodigen voor de periode van 16 november tot 6 januari a.s.!

27-06-2013

 • Deze week heeft de diaconie van de Oude Kerk onze werkgroep een financiële toezegging gedaan. Uit deze toezeggingen blijkt dat ook de kerken onze werkgroep steunen.

13-06-2013

 • Ook de diaconie van de Bethelkerk heeft ons een financiële toezegging gedaan! 

11-06-2013

 • De diaconie van de Maranathakerk heeft ons een financiële toezegging gedaan.

08-06-2013

 • Het ZWO heeft ons een financiële toezegging gedaan. De eerste financiële basis is gelegd!

24-05-2013

 • Op dit moment is de werkgroep actief om de benodigde gelden binnen  te krijgen. Helpt u mee?!
 • De website wordt op dit moment gebouwd!