Gastgezin worden!?

Als je in de periode van 29 februari tot en met 20 april 2020 voor één of meer kinderen uit Wit-Rusland gastgezin wil zijn óf dat misschien overweegt, hebben we een aantal punten op een rijtje gezet.

Zo kunnen we je informeren over de doelstelling van dit project, maar ook over praktische zaken die aan de orde komen als je een Wit-Russisch kind in huis hebt.

Doel

Graag willen wij een groep kinderen uit de radioactief besmette regio de kans geven om voor een zogenaamde gezondheidsstage naar Lunteren te komen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een verblijf van rond de twee maanden buiten het besmette gebied een positief effect heeft op de gezondheid van deze kinderen.

Daarnaast komen deze kinderen uit een land waar het economisch en maatschappelijk nog niet goed gaat.  Het communisme heeft de mensen vrij passief gemaakt. Tijdens hun verblijf hier in Nederland zien de kinderen dat het ook anders kan.

Verder geef je als gastgezin het kind liefde en aandacht en mag je als christelijk gezin de liefde van Christus meegeven. De kinderen worden lichamelijk en geestelijk sterker! Dat alles neemt het kind mee naar huis!

Kerkelijk meelevend

Gezien de doelstelling die elders op deze website beschreven wordt, geven wij de voorkeur aan gezinnen die kerkelijk meelevend zijn met één van de kerkelijke gemeenten in en in de directe omgeving van Lunteren.

Informatieverstrekking

In de periode vooraf aan het verblijf in Lunteren zullen wij je door middel van een informatieavond en een handboek van praktische informatie voorzien. Ook tijdens het verblijf van de kinderen zullen wij je terzijde staan vanuit onze werkgroep. Dit doen wij altijd samen met de Wit-Russische leerkracht en de tolk. Daarnaast kunnen we ook via verschillende andere media met elkaar contact houden.

Onderwijs

De kinderen zullen in bovengenoemde periode, buiten de vakantieperioden om, overdag, net als de Nederlandse kinderen op school zijn. In basisschool De Bron zal speciaal voor deze kinderen een lokaal ingericht worden. Zij krijgen ’s morgens les van hun eigen leerkracht, blijven tussen de middag over en ’s middags zorgt de activiteitencommissie voor een programma.

Binnen het gezin

Binnen jullie gezin zal het Wit-Russische kind normaal meedraaien. Er wordt niet verwacht dat je allerlei extra dingen gaat ondernemen. Deze kinderen zijn niet veel gewend, wat betekent dat het gewone gezinsleven al genoeg is om tevreden mee te zijn. Ook extra cadeautjes zijn echt niet nodig!

Het Wit-Russische kind kan eventueel een eigen slaapkamer krijgen. Sommige kinderen vinden het prettig om zich even te kunnen terugtrekken. Maar heb je die ruimte niet dan kunnen de eventuele eigen kinderen misschien een periode bij elkaar slapen, zodat er een kamer vrijkomt. Lukt dat niet, dan kun je in overleg met de eigen kind(eren) kijken of hij/zij het leuk vindt om een periode een logeetje op de kamer te hebben.

Voeding

De kinderen kunnen gewoon met het gezin mee-eten. Natuurlijk zijn zij het Nederlandse eten niet gewend, maar uit ervaring blijkt dat dit meestal snel went. En wat dacht je ervan om af en toe eens een Wit-Russisch recept uit te proberen. Dit volk kan namelijk heerlijk koken!

Taal

Uit de praktijk blijkt dat de communicatie in de loop van de weken steeds makkelijker verloopt. De taalbarrière wordt met behulp van het woordenboek wat u van ons krijgt, vertaal-apps op de telefoon, gebarentaal en uitdrukkingen op de gezichten snel overbrugt. Daarnaast leren kinderen heel snel een andere taal!

VOG-verklaring

Voor elke gezinslid van 18 jaar of ouder wordt verwacht dat er een VOG-verklaring (Verklaring Omtrent Gedrag) kan worden overhandigd. De Nederlandse en Wit-Russische overheden vereisen dit.

Onder bepaalde voorwaarden is het aanvragen van een VOG gratis. Meer daarover leest u onder het tabblad VOG-verklaring.

Verzekering

Voor een ziektekostenverzekering zorgt de werkgroep. Daarnaast is een extra WA-verzekering in bijna alle gevallen overbodig. De meeste verzekeringsmaatschappijen accepteren de (telefonische) melding van een extra gastkind op de polis. Informeer ook even naar je inzittendenverzekering die bij de autoverzekering hoort.

Gezondheid

Deze kinderen komen uit een gebied waar de radioactieve straling voor veel problemen zorgt. Dat wil echter niet zeggen dat deze kinderen radioactieve straling met zich meedragen! De kinderen zijn niet ziek, want zieke kinderen krijgen van de Wit-Russische overheid geen toestemming om het land te verlaten. Wel hebben de kinderen vaak last van een groeiachterstand, bloedarmoede, verminderde weerstand en/of hebben ze andere kwalen. Sommige kwalen verdwijnen vaak in de loop van de periode dat ze hier in Nederland zijn.

Reservegezin

Mocht je in deze periode een moment hebben dat het niet praktisch is om een extra kind in gezin te hebben, dan kunnen we in overleg uw gastkind tijdelijk onderbrengen bij een ander (reserve)gezin.

Vakantieperiode

Houd er rekening mee dat een Wit-Russisch kind met haar/zijn paspoort én visum nóóit naar een ander land mag reizen dan Nederland. Mocht je dus bijvoorbeeld in een vakantie plannen hebben voor een uitstapje naar het buitenland, dan moet je daar wel rekening mee houden.

Activiteiten

Tijdens de periode worden er door de activiteitencommissie activiteiten georganiseerd. Dit kan op de zaterdagen en/of in de kerstvakantie zijn. Alle Wit-Russische kinderen doen daar aan mee! Het kan ook zijn dat je met jullie gezin of samen met een ander gezin, dat ook een gastkind in huis heeft, zelf een leuk uitstapje organiseert.

Contact 

Tijdens de hele periode houden wij jullie op de hoogte van het verloop van het project. Daarnaast kun je de hele periode altijd iemand van de werkgroep benaderen, zowel persoonlijk als telefonisch of per e-mail.

Calamiteiten

Bij calamiteiten staat altijd iemand van de werkgroep, de tolk en de leerkracht naast het gezin!

Meer informatie

Wij hopen dat je op deze wijze voldoende bent geïnformeerd en hopen jullie binnenkort als gastgezin te ontmoeten!

Mocht je nog vragen hebben die op deze pagina niet wordt besproken, neem dan gerust contact op met de persoon die u gesproken hebt of maak gebruik van één van de e-mailadressen van onze werkgroep!