De ramp

De explosie

Op 26 april 1986 vond de grootste kernramp in Tsjernobyl plaats. Tsjernobyl ligt in Oekraïne (aan de grens met Wit-Rusland). Door een menselijke fout explodeerde één van de vier reactoren van de kerncentrale.

Radioactiviteit

De ramp werd in de wereld het pas opgemerkt toen wetenschappers in Zweden een verhoogde radioactiviteit in de atmosfeer waarnamen. Tot dat moment was de wereld onwetend gehouden van de ramp. De radioactiviteit die vrijkwam was 30 á 40 maal de hoeveelheid van de atoombommen op Hirshima en Nagasaki.

Verspreiding radioactieve wolk

Na de explosie in de kerncentrale kwam een enorme radioactieve wolk vrij. Deze radioactieve wolk dreef vanuit Tsjernobyl eerst richting het noorden, over het zuiden van Wit-Rusland. Later werd de wolk door de wind in vele richtingen uiteengedreven. Door de regen is 70% van alle radioactivitiet neergekomen op Wit-Rusland! De besmette gebieden zijn waarschijnlijk groter dan de door de autoriteiten aangewezen gebieden. De radioactiviteit is er nog steeds veel hoger dan de Nederlandse norm.

Besmet gebied

Wit-Rusland is het land dat het meest besmet is door de nucleaire ramp van Tsjernobyl. Meer dan 20% van alle gecultiveerde gronden (landbouw) werd besmet, in totaal meer dan 45.000 km².! (qua oppervlakte ongeveer zo groot als Nederland.)
In het enorme radioactief besmette gebied is in bepaalde delen het stralingsgevaar zo groot, dat de zones tot verboden gebied zijn verklaard.
Grensposten bewaken de toegangen. In de buitenste rand van de zones mag men niet permanent wonen, maar er wel af en toe naar toe.